איבדת היכולת להכנס להריון בגלל הרופא?
מדי שנה מתרחשים יותר מדי מקרים מצערים, בהם נשים נפגעות בזמן טיפול רפואי או בהיעדר טיפול רפואי, ובשל רשלנות רפואית מצד הרופא שמטפל בהן. זה יכול להיות הרופא בחדר הלידה, הגיניקולוג שלך או רופא נשים בקופת החולים, כאשר טעות של הרופא, תוביל לאובדן יכולתה של האישה להרות בעתיד.
משמעות הפגיעה ביכולת להרות הנה כי סיכוייה של האישה להיכנס להריון בעתיד פחתו, כאשר לעיתים ובמקרים קיצוניים, הסיכויים להרות אבדו לחלוטין. במצב דברים מצער שכזה, כאשר הגורם לפגיעה הקשה הנו רופא שהתרשל בתפקידו, ניתן וצריך לשקול הגשת פיצויים בעילת רשלנות רפואית.
לאורך השנים, טיפלה עורכת הדין אדרה רוט במספר תביעות פיצויים שהוגשו בעילת רשלנות רפואית, כאשר רשלנותם של הרופאים הנתבעים, הובילה לפגיעה ביכולת להכנס להריון.
מה יכול לגרום לאובדן היכולת להרות?
חשוב להבין כי רשימת המקרים בהם הרופאים יכולים לגרום, בטעות או מתוך רשלנות, לפגיעה ביכולתה של האישה להכנס להריון ארוכה ומגוונת.
להלן מספר דוגמאות לטעויות של אנשי הצוות הרפואי בטיפול בנשים:
– אבחנה רפואית שגויה שהובילה להדרדרות במצב
– אי ביצוע טיפול הכרחי או ביצוע טיפול מסוכן ומיותר
– ביצוע הליך כירורגי אשר גרם לכריתת שחלות
– נקב ברחם או הרס רירית הרחם
– תסמונת אשרמן לאחר גרידה
– אי אבחון מוקדם של סרטן הרחם
– סיבוכים בלידה שהובילו לפגיעה ברחם
ראוי לציין, למרות שמקרים אלה פחות שכיחים, כי רשלנות רפואית מצד אנשי הרפואה יכולה לגרום לפגיעה ביכולת להרות גם אצל גברים. דוגמא לכך הנה בהליך כירורגי אשר הביא לנזק בלתי הפיך באיברי הרבייה הזכריים או רשלנות בטיפול במקרה של תסביב אשך.
עוד בנושא: רשלנות רפואית במעקב הריון
דוגמאות מפסיקת בתי המשפט
במקרה הראשון, אישה בת 32 היתה במהלך הריון תקין. הלידה בוצעה בניתוח קיסרי שהסתיים בלידת בן בריא. כעבור כחודש, פנתה האישה לבית החולים והתלוננה בדבר כאבים עזים בבטנה.
צילום גילה כי נותרה שארית מהשלייה ולכן בוצע הליך גרידה של חלל הרחם. בסופו של יום, הסתבר כי הגרידה גרמה להידבקויות בחלל הרחם אשר הקשו על כניסה להריון – תופעה המכונה תסמונת אשרמן.
בית המשפט בחן בקפידה את נסיבות האירועים שהובילו לנזקה של התבועת ופסק כי לאור נסיבותיה האישיות של האישה, היה על הרופא לנהוג בזהירות ולהעדיף טיפול רפואי אחר ועדין יותר מגרידה.
מכאן כי הרשלנות הרפואית היא שגרמה לפגיעה ביכולת האישה להרות ובית המשפט פסק לזכותה פיצויי כספי ניכר. ניתן למצוא את פרטי המקרה בפסק הדין של בית משפט השלום בחיפה בהליך ת"א (חי') 24998-08-14 פלונית נ' מדינת ישראל, אשר ניתן ביום 2.8.2017.
במקרה שני, אישה בת 34 ואם ל-4 ילדים קטנים, היתה בהריון חוץ רחמי. האישה הגיעה לבית החולים והתלוננה על כאבים ודימום. כעבור יומיים של אשפוז ועוד טרם החלמתה, דרשה לשוב לביתה.
בית החולים ידע כי היא בהריון רגיש וכי מצבה הרפואי מחייב המשך טיפול, נעתר לדרישתה תוך הנחיה לשוב לבדיקות נוספות. האישה פעלה בניגוד להנחיות ושבה רק במועד מאוחר יותר ולאחר שחזרו הכאבים והדימום התחדש.
באשפוז השני נצפו קרעים בחצוצרה ולכן בוצע ניתוח לכריתת החצוצרה ונגרמה עקרות משנית. בפסק הדין נקבע כי בית החולים התרשל בתפקידו בעת שהתיר לה להשתחרר בטרם סיום הטיפול הרפואי.
נפסק כי הרופא היה חייב להמשיך בטיפול רפואי במהלך אשפוז מסודר ורציף וזאת למרות התנגדות האישה. ניתן למצוא את פרטי המקרה בפסק הדין של בית משפט השלום בהרצליה, בהליך ת"א 46621-12-11 פלונית נ' הסתדרות מדיצינית הדסה שניתן ביום 21.5.2015.
במקרה נוסף, גבר כבן 50 אשר היה זקוק לתיקון בקע מפשעתי פנה לטיפול רפואי. בית החולים הציע לו לעבור ניתוח לתיקון הבקע ואולם לא הציג בפניו את הסכנות הטמונות בפעולה כירורגית זו.
לאחר הניתוח, התברר כי האשך השמאלי נפגע כתוצאה מזיהום שהתפתח. פגיעה זו גרמה לגבר לאובדן פוריות מוחלט, שכן גם האשך הימני שלו היה פגוע וזאת בשל אירוע שעבר בצעירותו.
בית המשפט בחן ופסק כי על אף העובדה שלא ניתן להצביע על פעולה ספציפית בהליך הניתוח אשר גרמה לזיהום באשך השמאלי, הרי שנזק זה נגרם בוודאות מהניתוח שעבר התובע.
בית המשפט פסק כי הרופא המנתח פעל בחוסר מיומנות ותוך רשלנות רפואית. עוד נפסק כי אי מתן הסבר אודות הסכנות הצפויות בטרם הניתוח הוא בגדר פגיעה באוטונומיה של החולה וגם בגין זאת מגיע פיצוי. ניתן למצוא את פרטי המקרה בפסק דינו של בית משפט העליון בהליך ע"א 1146/99 קופת חולים כללית נ' פלוני, שניתן ביום 10/7/2001.
מה עושים במקרה של פגיעה ביכולת להרות?
הזכות הבסיסית של כל אחת ואחד מאיתנו הנה הזכות להורות. להתרבות ולהביא ילדים לעולם. במקרה של פגיעה בטיפול רפואי או פגיעה בשל היעדר טיפול רפואי הולם, כאשר הפגיעה הובילה לפגיעה ביכולת להכנס להריון, צריך לבחון האם ההתנהלות של אנשי הצוות הרפואי נגועה ברשלנות.
על מנת לבדוק ולוודא האם קיימת עילה להגשת תביעת פיצויים, יש לפנות להתייעצות עם עורך דין מנוסה ובמקביל להעביר את התיק הרפואי של הנפגע/ת לבחינה של מומחה רפואי.
לעורכת הדין אדרה רוט ניסיון של למעלה מ-22 שנים בייצוג נפגעי רשלנות רפואית, וניתן לפנות ולקבל תשובות לכל שאלה, במקרה של פגיעה ביכולת שלך להרות.
קראו עוד: איחור רשלני באבחון סרטן השחלות נזקים חמורים בגלל לידת ואקום רשלנית