ספינה ביפידה Spina Bifida או שדרה שסועה, הנה מום מולד אשר נוצר אצל העובר במהלך החודש הראשון להריון ומתבטא בפתח שמופיע בחוליה אחת או במספר חוליות בעמוד השדרה וביציאת העצבים דרך פתח זה.
הפגם נוצר עקב אי סגירה תקינה של חוט השדרה ותעלת העצבים המרכזית במהלך החודש הראשון להריון וניתן לאבחן אותו בשלב מוקדם, במסגרת בדיקות שגרתיות הנערכות בזמן מעקב ההריון של האם ובעיקר באמצעות בדיקת חלבון עוברי ובדיקת אולטרסאונד.
לצערנו הרב ולמרות שהופעת המום מוכרת למדע הרפואה מזה שנים רבות, עדיין, בכל שנה נולדים בישראל ילדים עם שדרה שסועה, מבלי שהרופאים אבחנו את התופעה במסגרת הבדיקות שעברה האם לאורך חודשי הריונה וברוב המקרים, הסיבה לכך נעוצה ברשלנות רפואית חמורה.
בסקירה המפורטת שלפניך מסבירה עורכת הדין אדרה רוט אודות התופעה, הסימפטומים המוכרים, הגורמים לספינה ביפידה ועל מקרים מצערים של התרשלות באבחון מוקדם של המום הקשה.
נדגיש כי בכל מקרה של לידת ילד או ילדה עם שדרה שסועה, חשוב לפנות להתייעצות אישית עם עורך דין, על מנת לבדוק את הנסיבות שהובילו ללידת צאצא פגוע והתנהלות הרופאים לאורך מעקב ההריון של האם.
סימפטומים מוכרים והיקף הפגיעה
המום המולד בחוט השדרה עלול לגרום לנזק משמעותי לחוט השדרה עצמו וכן לעצבים היוצאים ממנו. ניתן לסגור באופן כירורגי את הפתח בחוט השדרה, אולם הנזק העצבי הנו קבוע ועלול לגרום לשיתוק מלא או חלקי בגפיים התחתונות ולנזקים נוספים.
למרבה הצער, מדובר בבעיה חשוכת מרפא. עם זאת ניתן להקל על הלוקים בה, לרבות באמצעות טיפול בבעיות האורטופדיות וכן בטיפול למניעת מניעת זיהומים בדרכי השתן, מניעת התפתחות עקמת וסיבוכים שלדיים, ומניעת התפתחות בעיות במערכת העצבים המרכזית.
כאמור, הנזק העצבי שנגרם עקב הספינה ביפידה הינו קבוע, ועלול לגרום לשיתוק בדרגות חומרה משתנות בגפיים התחתונות. לפיכך, רבים מהלוקים בספינה ביפידה נזקקים לעזרים טכניים כמו קביים או כיסא גלגלים לאורך כל ימי חייהם.
דרגת החומרה של השיתוק נקבעה בהתאם לגובה המום המולד בעמוד השדרה, באופן לפיו השיתוק נגרם מגובה המום ומטה. ככל שהמום המולד מופיע גבוה יותר בעמוד השדרה, כך הוא יגרום לפגיעה חמורה יותר ולהיפך.
בנוסף לפגיעה מוטורית מגובה הפגם ומטה, ספינה ביפידה עלולה לגרום לאי שליטה על הסוגרים עקב הפגיעה בעצבים היוצאים מהחוליות, לבעיות למידה שמצריכות את השמת הילדים במסגרות חינוך מיוחדות, וכן להידרוצפלוס, דהיינו, בעיה בניקוז הנוזלים העודפים מחוט השדרה ומהמוח, דבר שמחייב מחייב התקנת צינורית לצורך ניקוז עודפי הנוזלים לחלל הבטני.
גורמים לספינה ביפידה
הגורמים הידועים להיווצרות ספינה ביפידה כוללים מחסור בחומצה פולית או ויטמין 12B אצל האשה ההרה, לרבות בתחילת ההריון.
זו גם הסיבה מדוע משרד הבריאות ממליץ לכל אשה שמתכננת להיכנס להריון לצרוך חומצה פולית החל משלושה חודשים לאחר ההריון וכן בכל תקופת ההריון עצמו.
עוד בנושא: רשלנות באבחון סיסטיק פיברוזיס CF במהלך ההריון
אי אבחון שדרה שסועה ומקרי רשלנות רפואית
מקרי רשלנות הרפואית באבחון ספינה ביפידה יכולה להתרחש בשל מגוון סיבות, כאשר הסיבה העיקרית הנה טעות או אי אבחון של המום הקשה במסגרת בדיקות מעקב ההריון של האם, במקום שבו חלה חובה ברורה על הרופאים לאבחן את המום.
כפי שהסברנו בהרחבה, הפגם נוצר עקב היעדר סגירה תקינה של חוט השדרה ותעלת העצבים המרכזית במהלך החודש הראשון להריון. עם זאת, ברוב המקרים ניתן לגלות את הפגם כבר באמצעות בדיקות האולטרא סאונד הראשונות שנערכות במסגרת מעקב ההריון, ובהתאם לכך לקבל החלטה מושכלת לגבי המשך ההיריון. כמו כן ניתן לגלות את הפגם באמצעות בדיקת חלבון עוברי, מאחר ורמה גבוהה של החלבון העוברי מעידה אף היא על הסתברות גבוהה של ספינה ביפידה.
לפיכך, אי ביצוע של בדיקות האולטרה סאונד או החלבון העוברי ולחילופין, ביצוע רשלני שלהן באופן שלא אבחן כראוי את הפגם, או אי מתן הסברים ומידע רלוונטיים להורים כאשר הפגם בכל זאת אובחן, לרבות לגבי המשמעות של לידת ילד עם פגם זה, עלול להוות רשלנות רפואית.
כמו כן, וכפי שצויין לעיל, ניתן לערוך ניתוח לסגירת הפתח בעמוד השדרה, אם כי הניתוח לא מביא להעלמת כל התסמינים. את הניתוח ניתן לערוך במהלך ההריון או תוך 24 שעות לאחר הלידה, וזאת כדי למנוע זיהום ולשמר את התפקוד העצבי הקיים. לפיכך, אי ביצוע הניתוח בעת הצורך, או ביצוע רשלני שלו, עלול אף הוא להוות רשלנות רפואית.
במסגרת הליך ת.א.3198/01 פלוני נ' עיריית ירושלים אשר נדון בפני בית המשפט המחוזי בירושלים, נפסקו בשנת 2008 פיצויים בסך כולל של כ-4.8 מיליון ₪ לתינוק אשר נולד עם ספינה ביפידה וזאת בגין עילת הולדה בעוולה וזאת עקב התרשלות הרופאים המטפלים באמו של התינוק בכל הקשור לאבחון וגילוי המום במהלך תקופת ההריון.
תיק זה עסק באם שלא ביצעה בדיקת חלבון עוברי, למרות שהיא הופנתה לביצוע בדיקה זו על ידי הצוות הרפואי שטיפל במעקב ההריון שלה. ברם, בית המשפט קבע כי הצוות הרפואי התרשל בטיפול מעקב ההריון של האם, וזאת בין היתר מאחר שהוא לא נתן לאם הסבר מפורט בכל הנוגע לחשיבות ביצועה של בדיקת החלבון העוברי, וכמו כן לא קיים מעקב אקטיבי אחריה בכל הקשור לוידוא ביצוע הבדיקה בפועל על ידה.
בכל מקרה של לידת ילד או ילדה הסובל/ת מספינה ביפידה, שלא אובחנה על ידי הרופאים שליוו את האם לאורך חודשי ההריון, חשוב לפנות לקבלת ייעוץ משפטי פרטני לצורך הערכת האפשרות להגשת תביעת פיצויים בעילת רשלנות רפואית.
עורכת הדין אדרה רוט מייצגת מספר בני משפחה וילדים אשר נולדו עם שדרה שסועה, שלא אובחנה על ידי הרופאים, וניתן לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מקיף ותשובות לכל שאלה ללא כל התחייבות מצידך.
לקריאה נוספת: רשלנות רפואית שהובילה לשיתוק ע"ש ארב